Zadelpas Consult

Twijfel je of je zadel wel goed past? Of herken je onderstaande problemen? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken en ik kijk graag met je mee naar een oplossing.

– Reageert gevoelig of boos met borstelen (vooral op de rug)
– Het paard reageert boos of onrustig met opzadelen en/of aansingelen
– Zwellingen, schuurplekken of witte haren op de rug
– Kuilen / weinig bespiering naast de schoft en/of op de rug 
– Niet stilstaan of wegrennen tijdens het opstappen
– Het paard blokkeert, staakt of bokt tijdens het rijden, komt vaak tegen de hand of wil ervandoor gaan 
– Je hebt het gevoel dat je naar voor of naar achter valt tijdens het rijden en moeite met balans
– Het zadel zakt scheef
– Het paard heeft moeite met verzamelen, stelling of zwiept veel met de staart
– Het paard niet lekker los door zijn lijf wil lopen

Hoe ziet een zadelpasconsult eruit?
– Intake: Ik vraag om relevante informatie over het paard, het zadel, jou en de eventuele problemen
– Onderzoek: Dan volgt er een schouder- en rugonderzoek om te kijken of het paard gespannen of gevoelig reageert.
– Maten: Ik meet het paard op en wordt er een template van de rug gemaakt zodat ik de maten van het paard weet en voor een vervolgafspraak eventuele veranderingen in bespiering en conditie kan zien
– Controle zadel: Ik zal het eventuele huidige zadel controleren op eventuele mankementen en pasvorm
– Beoordeling onder het zadel: natuurlijk bekijk ik het zadel ook tijdens het rijden, zodat ik kan zien wat er met het paard , zadel en jou gebeurt tijdens het rijden.
– Bevindingen: Na het rijden zal ik mijn bevindingen uitleggen en hierop een advies geven, dit kunnen 2 dingen zijn; het zadel kan aangepast worden of er moet een nieuw/ander zadel worden aangemeten

– Zadel aanpassen: Het aanpassen van een zadel kan bijna altijd ter plekke en na het aanpassen zal het zadel nogmaals tijdens het rijden beoordeeld worden. 

Zadel aanmeten: Graag help ik je bij je zoektocht naar een goed passend zadel. Ik heb een aantal gerenommeerde merken in mijn assortiment en een grote voorraad gebruikte zadels. Bij het aanmeten van een nieuw/ander zadel bekijk ik eerst in stand welke modellen zadels het beste bij de rug van je pony of paard past. Vervolgens ga je op een paar zadels rijden. In alle drie de gangen wordt het zadel beoordeeld. Het belangrijkste is dat het paard zich comfortabel onder het zadel voelt en jij natuurlijk in het zadel! Bij de aflevering van het zadel pas ik de vulling ter plekke nog aan als dat nodig is.

Tijdens het consult is het prettig als je paard in een rustige omgeving staat, het liefst op een gelijke ondergrond. Een goed begaanbare rijbak of weiland is noodzakelijk om het zadel goed te kunnen beoordelen tijdens het rijden. Het zou heel fijn zijn als het paard droog en gepoets klaar staat en dat je de rijspullen klaar hebt liggen. 

Als je een nieuw zadel hebt gekocht, of je oude zadel een volledig nieuwe vulling heeft gekregen, dient het zadel binnen 15/20 rij-uren of 3 maanden opnieuw bekeken te worden. De vulling van uw zadel zal zich gaan vormen, waardoor de balans van uw zadel kan veranderen. Het zadel wordt, indien nodig bijgevuld om de balans weer te herstellen.

Daarnaast raad ik aan om het zadel 2x per jaar te laten controleren. Bij een jong paard of een paard wat veel veranderd in omvang, is het het beste om dit minimaal 2-3x per jaar te laten doen. 

Het pasconsult voor controle/aanpassen van uw huidige zadel neemt ongeveer 1 tot 1,5 uur per paard in beslag. 

De zadelpasservice lever ik bij jou op locatie, dus geen gesleep met trailers!